-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Navy Days van start in Zeebrugge

Navy Days van start in Zeebrugge

 

Onder een pak stapelwolken en enkele buien liepen de bezoekers van de Navy Days op 5 juli druppelsgewijs binnen. Voor de 34ste keer opende de marinebasis van Zeebrugge haar deuren voor het publiek. Twee dagen lang leggen marineschepen van verschillende landen hun loopbrug neer zodat iedereen aan boord kan voor een blik achter de schermen.

Het hoogtepunt van deze editie is het gloednieuwe patrouillevaartuig P901 Castor. Dit schip kwam gisteravond pas aan in de basis, rechtstreeks van de scheepswerf in Boulogne-sur-Mer. Volgens admiraal Michel Hofman is dit schip het symbool van hun motto: de Marine… ten dienste van de samenleving. Samen met zijn tweelingbroer P902 Pollux, die momenteel nog gebouwd wordt, zal de Castor bijdragen aan de veiligheid en de verdediging van onze belangen in de Belgische maritieme zone.

Ook de marineversie van de nieuwe NH-90 helikopter staat tentoongesteld. Deze helikopter zal de taken van de Sea King overnemen en de fregatten steunen tijdens hun opdrachten in internationale wateren. Zo kunnen ze hun operaties ook op afstand uitvoeren, waarmee ze hun bereik enorm vergroten.

Naast de paradepaardjes van de Belgische Defensie, zijn er ook opmerkelijke buitenlandse marineschepen. Zo zijn onder andere Nederland, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en zelfs de Verenigde Staten vertegenwoordigd tijdens de Navy Days.

Een ideaal moment voor geïnteresseerden om hun hartje op te halen, waaronder Louis Nys, 16 jaar en afkomstig uit Doornik. “Vier jaar geleden heb ik het nationale defilé in Brussel gezien. Ik vond het leger daar zo indrukwekkend dat ik sindsdien naar alle opendeurdagen van Defensie kom”, verduidelijkt Louis. “Die schepen zijn enorm groot. Dat had ik niet verwacht. Ik vind het wel fantastisch dat je overal op mag.”

Ben jij ook gefascineerd door Defensie en de Marine? Laat het regenweer je niet tegenhouden. Kom nog snel naar de marinebasis in Zeebrugge. De deuren blijven open tot en met zondag 6 juli om 18 uur.