-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NAVO-vloot vindt twee zeemijnen

NAVO-vloot vindt twee zeemijnen

 

Voor de Normandische kust zijn vier schepen van het NAVO-eskader Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 sinds 18 februari volop bezig met het opsporen van historistische mijnen.

Na amper één week op zee heeft het eskader al twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog geneutraliseerd. De operatie in de Franse wateren vindt plaats in het kader van een multinationale mijnenjachtoperatie in historische mijnenvelden: Historical Ordnance Disposal Operations (HOD Ops).

De Duitse mijnenjager FGS Dillingen brak op 26 februari alvast het record met de ontdekking van een nieuw historistisch springtuig. Vorige week ontdekte de Belgisch mijnenjager BNS Bellis als eerste een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Beide projectielen werden vernietigd door de inzet van duikers en de Seafox. De Seafox is een systeem om zeemijnen te bestrijden. Het valt onder de categorie van onbemande vaartuigen of remotely operated vehicles (ROV) en wordt vanop afstand bediend met een speciaal ontworpen console aan boord.

Bovenop de operaties kreeg de bemanning van de Bellis het bezoek van de Deense vlootcommandant Peter Krogh. Hij kreeg een uiteenzetting over de inzet van alle systemen aan boord en het gebruik van de sonars, een must bij het mijnenjagen. 

Het schip heeft twee soorten sonar om mijnen op de zeebodem te lokaliseren. De Hull Mounted Sonar is aan het schip bevestigd en de andere aan een onderwaterrobot. Beide systemen vullen elkaar aan. Nu hopen op nog meer ontdekkingen van springtuigen.