-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NAVO-vloot vecht tegen vuur

NAVO-vloot vecht tegen vuur

 

Sinds begin deze week zijn zes schepen van het NAVO-mijnenbestrijdingseskader te gast in Zeebrugge voor de oefening Sandy Coast 2018. Gedurende drie weken trainen het vlaggenschip A960 Godetia en drie mijnenjagers hoe ze hun bemanning kunnen beschermen, op land en op zee.

'We keep our watch for maritime security' is het motto van de Standing NATO Mine Counter Measure Group 1 (SNMCMG1) en dat neemt ze letterlijk. Daarom traint het boordpersoneel van het eskader zich in water- en vuurbestrijding, of in militair jargon: harbour fire.

Om dit zo realistisch mogelijk te doen, werd op donderdag 13 september een grootscheepse brandoefening georganiseerd vanop het vlaggenschip: het Belgisch commando– en steunschip A960 Godetia.

Door een brand in de machineruimte vielen zogezegd zes gewonden bij de bemanning. Wegens het ontploffingsgevaar en om te vermijden dat de brand zou overslaan, voer de Noorse mijnenjager Maaloy naar het midden van het marinedok.

De bemanning kreeg de uitslaande brand maar niet onder controle en dus besloot ze om versterking te vragen van de brandweer van de marinebasis. Uiteindelijk werd ook de lokale brandweer opgeroepen. Drie brandweerploegen uit de zones Brugge, Blankenberge en Knokke kwamen als versterking, net als een gespecialiseerd scheepsbrandteam.

Bovendien kwam de brandweer van Brugge langs met een nieuwe brandladderwagen. De evacuatie van gewonden vanop een militair vaartuig, volgestouwd met materiaal, was een ideale manier om haar doeltreffendheid in de praktijk te brengen.

De oefening was misschien fictief, maar niettemin een ideale gelegenheid om alle middelen en procedures bij calamiteiten te testen en te evalueren. Voor die evaluatie staat de Mine countermeasure vessels Operational Sea Training (MOST) in, net als de gehele organisatie ervan.

De uitdaging blijft de communicatie en bevelvoering, want burgerbrandweerlui zijn het gewoon om woningbranden te blussen. Met zijn beperkte toegangsmogelijkheden en structuur blijft een schip echter een kluwen!