-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NAVO-vloot ontmijnt voor Franse kust

NAVO-vloot ontmijnt voor Franse kust

 

Tot eind vorige week was de mijnenbestrijdingsvloot van de NAVO in actie voor de Franse kust. Onder Belgisch bevel en in samenwerking met de Franse marine zochten ze er naar achtergebleven explosieven uit beide wereldoorlogen.

De vloot Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG) heeft samen met de Franse marine voor de kust van Dieppe meer dan negentig vierkante kilometer ontmijnd. Tijdens die historical ordnance disposal operation vond de vloot in totaal zes vliegtuigbommen en twee mijnen.

Tijdens de ontmijningsopdracht onderging de bemanning een uitputtend werkschema, zoals tijdens een operatie in een oorlogsgebied. Door hun inzet konden ze elke centimeter van de zeebodem in kaart brengen en waar nodig historische explosieven identificeren en onschadelijk maken.

De Duitse mijnenjager FGS Bad Bevensen had een Portugees duikteam ingescheept die samen met hen een drone testte, meer bepaald het remotely operated vehicle Pinguin B3 voor identificatie en neutralisatie van mijnen.

De andere drone, bijgenaamd 'Wilde Hilde', heeft als voordeel dat ze 1.350 kg weegt en dus minder aan de stromingen onderhevig is. Want zelf bij mooi weer kunnen de sterke stromingen in de Noordzee de neutralisatie van explosieven bemoeilijken.

In totaal kon de vloot 113 objecten vinden en identificeren. Elke identificatie vermindert alvast het gevaar voor de scheepsvaart.

De vloot SNMCMG1 staat onder het bevel van de Belgische Fregatkapitein Peter Ramboer. Hij en zijn staf volgen de operaties vanop het Nederlandse vlaggenschip HNLMS Mercuur. Naast het vlaggenschip bestaat de vloot momenteel uit de mijnenjagers Bad Bevensen (Duitsland), Cattistock (Groot-Brittannië), Otra (Noorwegen) en Narcis (België).