-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NATO Frigate Helicopter binnenkort operationeel

NATO Frigate Helicopter binnenkort operationeel

 

Sinds maart dit jaar beschikt de Luchtcomponent over een voltallige vloot NH90-helikopters ‘Caiman’ NFH (NATO Frigate Helicopter). De NFH is de standaard boordhelikopter voor de marinefregatten en het search-and-rescueplatform voor de Luchtcomponent.

Het is nog even wachten tot alle bemanningen de status FOC (full operational capability) bereiken. Zodra dat gebeurd is, kunnen de helikopters deelnemen aan maritieme operaties. Daarvoor is het belangrijk dat de teams van de vier helikopters intensief oefenen.

De NH90 NFH is van onschatbare waarde tijdens vrijwel alle maritieme missies. Zo kan de NFH een groot gebied rondom het schip verkennen, onderzeeboten detecteren of een specialforcesteam op een gekaapt schip droppen.

Naast zijn opdrachten aan boord van de fregatten, zet Defensie de helikopter ook in voor search and rescue: om voor onze kust drenkelingen op te sporen. Voor die opdracht zal hij op termijn de fameuze Sea King vervangen.

Met zijn uitgebreide boorduitrusting is de elf ton wegende NFH een van de meest moderne helikopter in zijn klasse. Hij beschikt over twee krachtige motoren, een infraroodcamera, een digitale cockpit geschikt voor het gebruik van nachtzichtapparatuur, apparatuur voor maritieme operaties, een speciale radar en elektronische beveiliging. Het toestel kan zelfs bij woelige zee op een helikopterdek landen.

De NFH is de maritieme versie van de NH90-helikopter Caiman die België in 2007 bestelde. Ook Nederland vliegt met hetzelfde type, wat de operationele samenwerking binnen de Admiraliteit Benelux (ABNL) nog meer ten goed komt.