-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nationale feestdag 2018

Nationale feestdag 2018

 

'Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst'. Zowel in het defilé als in de randactiviteiten van onze nationale feestdag kwamen de thema's van deze slogan prominent aan bod.

Drukkende warmte en de daaropvolgende dreigende wolken hielden ook dit jaar de mensenmassa niet weg van de verschillende activiteiten rond onze nationale feestdag.

Op deze 187e verjaardag van de eedaflegging van Leopold I was de geschiedenis een belangrijk thema. Om de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken liep er in de prelude van het defilé onder andere een detachement living history mee, in de kledij en met het materiaal uit die periode. Verder defileerde een peloton militairen en reservisten die een voorouder hebben die honderd jaar geleden meevocht. Zij kregen uitzonderlijk de toelating om de eervolle onderscheidingen van hun voorouder te dragen.

De link met de Eerste Wereldoorlog zorgde dit jaar ook voor een uitzonderlijk aantal internationale detachementen uit naties die toen meevochten. Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waren vertegenwoordigd. In het gemotoriseerde defilé waren naast ons eigen materiaal ook Nederlandse, Franse, Duitse en Luxemburgse voertuigen te bewonderen.

Bijzondere aandacht ging ook naar de vijfde verjaardag van de troonsbestijging van koning Filip. Tijdens het luchtdefilé vormden de overvliegende F-16's een cijfer 5 in de lucht.

Na het militaire gedeelte konden ook de politie, douane, brandweer, B-FAST, de FOD Volksgezondheid en de Rode Kruisdiensten hun beste beentje voorzetten.

De hele dag door was het Warandepark toneel voor het intussen klassieke Feest in het Park. Van 10 uur tot 23 uur waren er doorlopend allerlei evenementen, infostands en concerten.

Ook deze 21 juli sloot om 23u met een spetterend vuurwerk boven het Koninklijk Paleis.