-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Narcis helpt Baltische Zee ontmijnen

Narcis helpt Baltische Zee ontmijnen

 

De Belgische mijnenjager M923 Narcis neemt momenteel deel aan de operatie Open Spirit. Van 12 augustus tot 4 september jaagt het schip op niet-ontplofte mijnen, torpedo's en andere explosieven die na de twee wereldoorlogen in de Baltische Zee achtergebleven zijn.

Operatie Open Spirit is een jaarlijkse internationale operatie, beurtelings georganiseerd door Letland, Estland en Litouwen. Aan de huidige Letse editie nemen veertien landen deel, waaronder dus ook België met een mijnenjager en 45 bemanningsleden.

Dit jaar vindt de operatie plaats in de Golf van Riga. Het overgrote deel daarvan is ondertussen al mijnenvrij gemaakt. Het commando van de operatie concentreert zich in 2017 daarom op de laatste overgebleven, niet volledig ontmijnde zones van de golf. Dat verklaart ook het lage aantal gevonden explosieven. Zo had de Narcis na vijf dagen mijnenjacht nog geen niet-ontplofte explosieven gevonden.

Na Open Spirit neemt de Narcis van 8 tot 21 september deel aan de grote marine-oefening Northern Coast, eveneens in de Baltische Zee. Daarna vaart de mijnenjager terug naar België, waar de bemanning op 29 september wordt verwacht.