-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Monument voor militair veldhospitaal

Monument voor militair veldhospitaal

 

Op 24 augustus werd in Beveren-aan-de-IJzer, nu een deelgemeente van Alveringem, een nieuw oorlogsmonument onthuld. Hier was sinds 1917 namelijk een militair veldhospitaal gelegen, onder het bevel van dokter generaal Paul Derache.

Beveren lag aan het eind van de Eerste Wereldoorlog niet echt aan het front. Toch was de locatie van levensbelang voor honderden soldaten. In 1917 vroegen koningin Elisabeth en koning Albert aan generaal Paul Derache om hier een militair veldhospitaal in te richten. Zo kon het leger dicht bij het front een maximum aan gewonden opvangen en zo snel mogelijk verzorgen. In die tijd organiseerde het Rode Kruis het merendeel van de medische posten aan het front.

Het bezielende leiderschap van generaal Derache maakte de onderneming tot een succes. Meer dan 2.500 gewonden werden in zijn veldhospitaal geopereerd. Een voor die tijd en omstandigheden ongelooflijk klein aantal bezweek uiteindelijk aan de opgelopen verwondingen. Al tijdens de oorlog stond père Derache bij de frontsoldaten bekend om zijn menselijkheid, zo blijkt uit vele getuigenissen uit de periode.

Geneesheer generaal-majoor Laire, directeur-generaal van het stafdepartement Well-Being, en geneesheer generaal-majoor Neirinckx, de commandant van de Medische Component, zetten hun schouders onder 'Project Beveren' en engageerden ook de Medische Component ervoor. Hun persoonlijke interesse voor het verhaal van het veldhospitaal bracht hen al snel in contact met de drie takken van de familie Derache.

Een telg uit elk van die drie families onthulde het resultaat van het project: een weerbestendig houten model op schaal 1/10 van een van de paviljoenen van het veldhospitaal. Kleinzoon Michel De Laet, achterkleinzoon Patrick Bossart en achterachterkleinzoon Martin Lagrange, die nu aan de Koninklijke Militaire School studeert, onthulden het monument.