-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mobiele en solide bescherming voor de Luchtcomponent

Mobiele en solide bescherming voor de Luchtcomponent

 

Met de beveiliging van een C-130 hebben de air commando’s op 31 augustus hun cursus Air Mobile Protection Team (AMPT) beëindigd. Die dag beschermden ze het toestel tijdens zijn opdrachten. Ze werkten daarbij nauw samen met de bemanning en begeleidden ook enkele onrustige passagiers.

De Luchtcomponent heeft eigen beschermingsploegen, die meestal de luchtmachtbasissen bewaken. Die Air Mobile Protection Teams (AMPT) bestaan uit gebrevetteerde air commando’s. Zij kunnen ook zorgen voor nabije bescherming in situaties waarbij special forces of pathfinders niet meteen nodig zijn. Die AMPT’s zijn ploegen van twee tot vijf personen die nauw met de bemanning samenwerken om hen, hun toestel en hun lading te beschermen.

“Een AMPT kan nuttig zijn wanneer de basis van bestemming niet honderd procent veilig is”, vertelt luitenant Philippe Maquet, de opleidingsverantwoordelijke van de air commando’s. “Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een terreurrisico of wanneer er geen tijd is om de identiteit van de passagiers te controleren. Diverse omstandigheden kunnen de situatie onzeker of onveilig maken en zo het toestel of zijn bemanning in gevaar brengen. De leden van het AMPT zijn er dan om die gevaren te vermijden.”

De air commando’s krijgen een zwaardere opleiding dan de klassieke cursus Air Force Protection. Ze krijgen gespecialiseerde gevechtsopleidingen, met of zonder vuurwapen maar ook met woorden en gebaren, en krijgen bijzondere schietbrevetten. Vaak zijn ze scherpschutter, Minimi-schutter, enzovoort. Tegenwoordig krijgen ze ook een aangepast pistool met niet-dodelijke munitie, om binnenin een vliegtuig te gebruiken.

Net als voorgaande jaren is de cursus erg internationaal getint. Dit jaar nemen ook twee Spanjaarden en twee Portugezen deel. Beide landen maken al enkele jaren gebruik van AMPT’s, Raven genaamd in Portugal. Portugal heeft trouwens momenteel een ploeg met een C-130 in Mali ingezet.

België heeft zijn AMPT’s nog niet ingezet. “We houden wel voortdurend ploegen paraat”, gaat luitenant Maquet verder. Die teams kunnen meegaan met een C-130 tijdens een hulp- of steunoperatie in het buitenland. Aan boord van een Airbus A321 kunnen ze de veiligheid van de passagiers verhogen. “Onze mensen staan klaar om te vertrekken, eender wanneer en eender waarheen.”