-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Minister van Defensie en parlementscommissie bezoeken Mali

Minister van Defensie en parlementscommissie bezoeken Mali

 

Enkele leden van de parlementscommissie voor Defensie hebben op 5 en 6 juni minister Steven Vandeput vergezeld tijdens zijn bezoek aan de Belgische militairen in Mali. Ook de pers was uitgenodigd om het dagelijkse leven te volgen van onze detachementen bij de MINUSMA en de EUTM. 

De Belgische detachementen werken verspreid over Mali. Sommige nemen deel aan de Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali (MINUSMA) of aan de European Union Training Mission (EUTM). De twee troepenmachten hebben elk een eigen commando en mandaat. Maar vanuit hun eigen verantwoordelijkheidsdomein helpen ze allebei wel terroristische en separatistische bewegingen bestrijden.

Het bezoek van 48 uur volgde een goedgevuld programma. Op het hoofdkwartier van de MINUSMA ontving de Belgische generaal-majoor Deconinck, de commandant van de VN-troepen in Mali, de delegatie. Daarna spraken ze met de leden van het National Support Element, die zorgen voor de logistieke steun en de aanvoer van het materieel.

"Ons detachement ondersteunt alle Belgen in Mali, of ze nu voor de VN of de EU werken, in Bamako, Gao of Koulikoro", vertelt Natasha, commandant van een klein detachement van het 18 Bataljon Logistiek. "Al het materieel wordt per vliegtuig aangevoerd. Wij leveren het dan af bij de bestemmelingen."

Daarna kon de delegatie praten met het personeel van de 15 Wing, waarvan een C-130 voor de MINUSMA vliegt, voornamelijk om personeel en materieel te vervoeren.

Bij de EUTM helpen andere Belgische militairen bij de militaire en strategische vorming van de Malinese troepen. De minister en de parlementsleden ontmoetten ook de commandant van de EUTM, de Spaanse brigadegeneraal Enrique Millan.

Duizend kilometer meer naar het oosten, in een compound bij Gao, bezochten de parlementsleden op 6 juni het NH90-detachement. "Deze eerste opdracht ten zuiden van de Sahel stelt onze machines op de proef", vertelt Stéphane, een van de piloten. "Toch kunnen we hier tonen wat ze in hun mars hebben. "De toestellen staan meermaals per week stand-by om binnen het halfuur te vertrekken met medisch personeel aan boord. Daarnaast transporteren we ook materieel."

"Een grote moeilijkheid is de beperkte zichtbaarheid bij het opstijgen of landen, door het opvliegend stof", gaat de piloot verder. De regelmatige onderhoudsbeurten garanderen echter de permanente inzetbaarheid van de helikopters. Twee van de vijf helikopters in de regio zijn Belgisch en werken samen met Duitse toestellen.

Het laatste detachement dat de delegatie bezocht, telde slechts vier militairen van het Bataljon ISTAR. Dit MINUSMA Review and Advisoring Team vormt een onderdeel van een Duitse compagnie Informations Survey and Recognition. "Het is onze taak om contact te leggen met de bevolking en de MINUSMA-commandant daarover te adviseren en in te lichten", vertelt eerste sergeant Octave. "Onze ploeg vertrekt regelmatig op het terrein om met de bevolking te praten, die ons meestal goed ontvangt."

Nadien vertrok de delegatie met een C-130 en een A321 terug naar België. Sommige parlementsleden waren zichtbaar onder de indruk: "Door deze contacten en briefings hebben we nu een concreet zicht op wat de militairen hier doen en meemaken. De levens- en werkomstandigheden hier in Mali zijn niet simpel. De mensen beseffen niet altijd welk werk ze hier verzetten. Ik denk dat het beroep van militair echt een roeping is. Petje af en respect daarvoor!"