-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Minister De Crem brengt pers naar Elsenborn

Minister De Crem brengt pers naar Elsenborn


Op woensdag 22 januari 2014 bezocht de Defensieminister Elsenborn, samen met een twintigtal journalisten. Ze volgden er de trainingen van de European Union Battle Group (EUBG) en gingen ook aan boord van de nieuwe NH90-helikopter.

In het kamp van Elsenborn, in de Hoge Venen, trainen al sinds het begin van de maand en nog tot 24 januari ongeveer 500 militairen uit België, Luxemburg, Nederland, Spanje, Duitsland en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Ze communiceren met elkaar in het Engels om de samenwerking te vergemakkelijken. Samen zetten ze zich in om de Europese interventiemacht operationeel te maken tegen 1 juli 2014.

Die EUBG omvat meer dan 3.500 militairen, waaronder 1.800 Belgen. Zij zijn getraind om bij crisissituaties binnen de twee weken ingezet te worden in een straal van 6.000 kilometer rond Brussel. Op vraag van de Europese Unie kunnen ze snel humanitaire interventies uitvoeren, om de veiligheid te herstellen of om EU-burgers te evacueren. België zal de gevechtsgroep leiden.

De journalisten waren ook onder de indruk van de eerste officiële opdracht van de NH90, de opvolger van de Sea King. Enkelen konden zelfs mee terugvliegen naar Melsbroek, een vlucht om niet snel te vergeten …