-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Minister De Crem brengt bezoek aan Congo

Minister De Crem brengt bezoek aan Congo


Vice-Eerste Minister en Minister van Landsverdediging Pieter De Crem bracht van 26 tot 28 november een bezoek aan de Belgische militairen in Congo. Op het programma stonden onder andere ontmoetingen met MONUSCO en EUSEC -een Europees programma dat de transformatie van de Congolese Defensie in goede banen moet leiden- en had hij een onderhoud met de speciale Gezant van de Verenigde Naties, mevrouw Mary Robinson. Daarna ging de minister naar Kindu waar Belgische Para's het brevet van Commando gaven aan het 323ste Bataljon van de 'Unité de Reaction Rapide'. En dit was het startschot van een klein volksfeest.

Ongeveer 700 Congolese militairen slaagden in een zware training die gegeven werd door 107 Para's van 3 Para uit Tielen. Één van de onderrichters, luitenant Edmond de Fabribeckers legt uit: "Wat opvalt, is dat de Congolezen heel gemotiveerd zijn. Je moet heel veel geduld hebben en alles herhalen maar het loont de moeite. Vandaag is het precies alsof het de belangrijkste dag is uit hun leven."

Op het eind van een geanimeerde parade marcheren de kersverse Congolese Commando's langs hun familie's die hen met bloem overgieten. Om het spektakel helemaal compleet te maken dropt een C-130 twee parachutisten die de Congolese en de Belgische vlag dragen.

Kolonel Luc LeClerq is korpscommandant van 3 Para en hij heeft alles in goede banen geleid. Voor hem is het belangrijkste "dat we erin geslaagd zijn om ondanks en dankzij de moeilijkheden in het begin toch op het einde van de rit een product hebben afgeleverd dat meer dan aanvaardbaar is."
Voor 3 Para was dit een once-in -a-liftime-experience. Kolonel LeClerq gaat verder: "Voor 3 Para is dit een serieuze opsteker met betrekking tot Afrika-ervaring. Het was sinds 2002 geleden dat we nog in Afrika hebben getraind. Dat was in Benin. Nu zijn er 306 Para's die hier minstens voor twee maanden hebben gewerkt. Voor de synthese oefening waren er 260 Belgen aanwezig. Dit was dan het grootste detachement in operatie."

Na de parade vallen de Congolese militairen elkaar feestend in de armen. De Belgische paracommando's trekken zich stilaan terug naar België. Kolonel LeClerq vat het kort samen: "Deze opdracht is *meer *dan geslaagd. Het overtreft alles op persoonlijk en op multicultureel vlak. Dit bataljon is er klaar voor en is zeker evenwaardig aan de overige bataljons."