-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Minister bezoekt Marine in Zweden

Minister bezoekt Marine in Zweden

 

Minister van Defensie Sander Loones heeft op 25 november de Godetia en de Louise-Marie bezocht, samen met de commandant van de Marine, divisieadmiraal Wim Robberecht. Beide schepen nemen momenteel deel aan een grote NAVO-oefening en lagen aangemeerd in Karlskrona, Zweden.

De minister en de divisieadmiraal ontmoetten op beide marineschepen de bemanningen, die met passie over hun beroep vertelden.

De Godetia is ingezet in het NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Die eenheid staat momenteel onder het bevel van de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer. Ze opereert in vredestijden vooral in Noord-Europese wateren, maar kan in geval van een mijndreiging overal ingezet worden.

De Louise-Marie is ingezet in de Standing NATO Maritime Group 1, de permanente gevechtscapaciteit van de NAVO op zee.

De regering heeft op 25 mei 2018 beslist om de mijnenbestrijders en fregatten te vervangen door nieuw materieel, voor een bedrag van 2,3 miljard euro.

De Louise-Marie is 4,5 maand op zee geweest en het commandoschip Godetia zelfs 6,5 maand. In december keren ze terug naar huis en kunnen de bemanningen kerst vieren met vrienden en familie.