-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mini-para’s aan het werk in Schaffen

Mini-para’s aan het werk in Schaffen

 

In het Trainingscentrum voor Paracommando’s in Schaffen verzamelen op maandag 14 juli een zestigtal jongeren in de plenzende regen. Vandaag mogen ze na een week intensieve training eindelijk de grote sprong wagen, vanuit een luchtballon op 300 meter hoogte.

De jongeren zelf vinden het allemaal geweldig. Na een week theoretische en praktische lessen mogen ze eindelijk hun vuurdoop in de lucht beleven. Al staan de zenuwen bij sommigen toch wat gespannen, de opluchting achteraf is er zeker niet minder om. Sebastian Guns, twintig jaar en perfect tweetalig, is trots op zijn sprong: “Ik voel me erg bevrijd nu, er gaat immers een hoop adrenaline door je heen. Het is net zoals een attractie in Walibi, de zenuwen gieren door je keel.”

Sebastian zal trouwens mee paraderen tijdens het nationale defilé op maandag 21 juli. Een delegatie jongeren die de stage ‘para junior’ en ‘commando junior’ volgden, maakt jaarlijks traditioneel deel uit van het militaire defilé.

“Voor mij zal het een hele eer zijn om op het Paleizenplein te mogen paraderen, voor de koning. Zoiets maak je maar één keer in je leven mee”, besluit de goedlachse Leuvenaar, terwijl hij zijn parachute opplooit en al wegwandelt naar zijn collega’s. Zijn week kan alvast niet meer stuk.