-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militairen zwemmen de Maas over

Militairen zwemmen de Maas over

 

Op zondag 22 februari verzamelden achttien Belgische militairen aan het openluchtzwembad van Hoei. Samen met zo’n honderd andere koudwaterzwemmers namen ze deel aan de 47ste editie van de openluchtzwemwedstrijd ‘Oversteek van de Maas’.

“De grote uitdaging vandaag is niet zozeer de koude, want het water is bijna zes graden warm”, zegt eerste sergeant-chef Rémi Berghmans, de drijvende kracht achter de militaire deelname. “De moeilijkheid is de stroming. De rivier de Maas heeft vandaag een debiet van 600 kubieke meter water per seconde. Dat is erg veel water dat je opzij duwt.” Daarom moeten de deelnemers, voordat ze het water ingaan, het traject goed berekenen. Ze moeten de overkant bereiken binnen de toegelaten zone, anders worden ze gediskwalificeerd.

Die voorbereiding is blijkbaar toch goed verlopen. Alle achttien militairen, vier van het Trainingscentrum voor Commando’s, vier van het 2 Bataljon Commando uit Flawinne en tien van het 4 Bataljon Genie uit Amay, bereiken na drie minuten de overkant. Rillend maar tevreden komen ze uit het water en nemen ze plaats op het podium voor een groepsfoto.

“Het was toch koud hoor”, zegt een van de deelneemsters. “De stroming was ook erg sterk, maar het was heel leuk om te doen!”

“Ons doel is bereikt”, besluit eerste sergeant-chef Berghmans nadat hij terug wat opgewarmd is. “Onze tijd maakte ons niet zo veel uit”, zegt hij. “We wilden vooral als groep de overkant halen, en dat is gelukt. Dit is een opsteker voor de groepsgeest. Vooral omdat alle deelnemers dit doen tijdens hun vrije tijd.”