-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militaire vliegtuigen boven Brussel

Militaire vliegtuigen boven Brussel

 

De Luchtcomponent heeft op dinsdag 18 juli zijn eerste en laatste repetitie gehouden voor het luchtdefilé tijdens de Nationale Feestdag. Maar liefst zeventien militaire vliegtuigen doorkruisten om precies twintig na vier in de namiddag het Brusselse luchtruim.

De Luchtcomponent heeft dit jaar heel wat te vieren tijdens de Nationale Feestdag op 21 juli. Het 1 en 349 smaldeel vieren dit jaar respectievelijk hun honderdste en vijfenzeventigste verjaardag, de Red Devils, het Marchettidemonstratieteam van Defensie, haalt al zestig jaar acrobatische toeren uit en de Operational Conversion Unit (OCU) leidt ondertussen al dertig jaar lang F-16-piloten op.

Om al die verjaardagen te vieren en het feit dat de Luchtcomponent al sinds 1946 operaties uitvoert, zullen er maar liefst 35 toestellen van de Luchtcomponent deelnemen aan het luchtdefilé. Die stijgen op vanop vier verschillende luchtbasissen en vliegen allemaal op verschillende hoogtes en snelheden. Het vraagt dan ook enorm veel coördinatie om iedereen op hetzelfde moment boven Brussel krijgen.

"De eerste toestellen die opstijgen zijn de NH90- en Sea King-helikopter van Koksijde", legt commandant Maes uit, de coördinator van het luchtdefilé. "Zij komen boven Aalst samen met de A109- en NH90-helikopter uit Bevekom. Vervolgens stijgen in verschillende golven ook de andere toestellen op in Florennes, Melsbroek en Kleine-Brogel. Die komen samen in Heist-op-den-Berg om van daaruit samen met de helikopters over Brussel te vliegen."