-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militaire teams ontsmetten repatriëringsvluchten

Militaire teams ontsmetten repatriëringsvluchten

 

Op 8 april is in Melsbroek opnieuw een repatriëringsvlucht met 53 mensen geland. Op de Airbus A321 uit Niamey in Niger zaten 20 Belgen, waaronder 1 militair, en 33 burgers uit andere EU-landen. Er was niet alleen een medisch team om de passagiers te controleren. Een CBRN-team van de Luchtcomponent maakte ook alle bagage, lokalen en het toestel zelf smetvrij.

In het dagelijkse leven zie je ze zelden. In tijden van nood staan ze in de frontlinie. De afgelopen weken hebben ze al meerdere keren het virus geneutraliseerd. We gingen kijken achter de gasmaskers en dikke beschermingspakken bij het CBRN-team van de Luchtcomponent. Die mannen en vrouwen zijn gespecialiseerd in chemische, biologische, radiologische en nucleaire oorlogsvoering.

"Onze opdracht is het desinfecteren van het vliegtuig, de bagage, de immigratie-, afwachtings- en bagagezone en eventuele gebruikte lokalen van de militaire luchthaven van Melsbroek (BRUMIL). De veiligheid van de bemanning, de personeelsleden van BRUMIL en de aanwezige militairen en passagiers zijn van primordiaal belang", zegt kapitein Stéphanie De Backer, officier force protection en CBRN-coördinator bij het operationele commando van de Luchtcomponent (COMOPSAIR).

Een strikte procedure

De passagiers waarbij het medisch team aan boord symptomen van Covid-19 heeft gevonden, doorlopen tijdens de vlucht en bij aankomst op de militaire luchthaven een aparte; strikte procedure.

Aan boord worden die passagiers achteraan het vliegtuig afgezonderd, met extra aandacht voor de veilige afstand. Bij aankomst verlaten zij via de achterste uitgang als allerlaatste het vliegtuig en hun bagage gaat in afzondering.

In de frontlinie

Nadat de motoren stilliggen en de deuren opengaan, gaat het CBRN-team als eerste aan boord. Zij moeten de passagiers verwelkomen en hen informeren over de procedures om het vliegtuig te verlaten.

Terwijl de passagiers hun administratie afwerken (immigratie, douane, ...), ontsmet een CBRN-team de bagage. Wanneer alle passagiers en bagage veilig de luchthaven verlaten hebben, desinfecteren ze het vliegtuig, het afhandelingsmateriaal en de gebruikte lokalen. Zo is alle besmettingsgevaar geweken en kan de volgende vlucht weer in veilige omstandigheden plaatsvinden.

Perfecte raadgevers

Al de CBRN-teams van de Luchtcomponent zijn momenteel ingeschakeld om Belgische, Europese en niet-Europese burgers te repatriëren. "We zijn hier met twee CBRN-teams aanwezig:" besluit eerste sergeant-majoor David Bouchy, CBRN-specialist bij COMOPSAIR, "één om de passagiers te verwelkomen en één om de bagage en het vliegtuig te desinfecteren. We zijn uitgerust met de nodige beschermingskledij en ademhalingstoestellen en hebben de juiste producten om het virus onmiddellijk te neutraliseren."

#COVID19BELDEF