-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militaire samenwerking met Congo beëindigd

Militaire samenwerking met Congo beëindigd

 

Op 31 juli landde op Melsbroek een C-130-vrachtvliegtuig, afkomstig uit de Democratische Republiek Congo. Aan boord de laatste lading gevoelig materiaal alsook het materiaal van het personeel. In de loop van het weekend kwamen de laatste personeelsleden al aan op Zaventem. Hiermee komt een einde aan dertien jaar samenwerking.

De afgelopen dertien jaar heeft Defensie veel tijd en energie geïnvesteerd in de samenwerking met de Congolese regeringstroepen. Opleiding geven was daarbij een van de speerpunten. Belgische militairen hielpen bijvoorbeeld drie bataljons voor snelle interventie vormen, tot op stafniveau.

Opeenvolgende Belgische geniedetachementen coördineerden de bouw van logementen voor Congolese militairen en hun familie en zorgden voor de opleiding van de Congolese gevechtsgenie. De relaties tussen de Congolese en Belgische militairen bleven altijd op goede voet verlopen.

Defensie had dus ter plekke een grote voorraad materiaal opgebouwd. De stukken die in België geen waarde meer hebben, werden ter plaatse achtergelaten. Een groot deel, vooral voertuigen, werd ter plekke verkocht. Het overgebleven 'gevoelige' materiaal is per C-130 naar België teruggekeerd. Toen onlangs alle C-130's door een technisch defect aan de grond moesten blijven, liep die operatie even vertraging op, maar nu is alles en iedereen weer thuis.

De beslissing om de samenwerking te stoppen kwam van de huidige Congolese regering. De Belgisch Defensie blijft bereid om in de toekomst nieuwe partnerschappen aan te gaan na akkoord de regering.