-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militaire muziekkapel leert kinderen harmonieorkest kennen

Militaire muziekkapel leert kinderen harmonieorkest kennen

 

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen heeft van 11 tot en met 21 december een reeks concerten gespeeld voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Aan de hand van het bekende muzikale sprookje 'Peter en de Wolf' van Sergej Prokofjev laten ze de kinderen voor een eerste keer kennismaken met het harmonieorkest.

De Muziekkapel van de Gidsen speelt tijdens de concertreeks acht concerten over zowat heel Vlaanderen. Op dinsdag 19 december was het de beurt aan muziekcentrum De Centrale in Gent. Daar verwelkomden ze zowel in de voor- als de namiddag een goede driehonderd kinderen uit Gentse scholen.

"We hebben dit project een twaalftal jaar geleden opgestart", zegt Guido Smeyers, de bezieler van de concertreeks. "Ik was zelf reserveofficier, waardoor ik contacten had bij Defensie. Zo wist ik dat Defensie een van de beste harmonieorkesten ter wereld heeft: de Muziekkapel van de Gidsen." Guido stapte met het project naar Defensie, waar het goed werd onthaald. Zo ging de bal aan het rollen ...

"Mijn voornaamste doel is om de kinderen met nieuwe instrumenten in contact te brengen", gaat Guido verder. "Ook dat ze voor het eerst een echt concert beleven, want dat gebeurt niet meer zo veel. De hoop is dat ze daarna naar de muziekschool gaan en samen muziek leren maken."

De Muziekkapel van de Gidsen speelt meestal voor een volwassen publiek. Een concert voor kinderen pakken ze volgens dirigent Yves Segers dan ook helemaal anders aan. "We proberen interactief te zijn en het concert aan te passen aan de leeftijd in de zaal. We betrekken de kinderen zo veel mogelijk door reacties en respons te vragen uit de zaal. Die komen ook zeer spontaan en dat geeft vaak heel leuke en aangename momenten, ook voor het orkest. Ik denk dat ik voor het orkest mag spreken wanneer ik zeg dat ook de muzikanten altijd met veel enthousiasme naar deze projecten uitkijken."