-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Militaire en federale politiekennels slaan handen en poten in elkaar

Militaire en federale politiekennels slaan handen en poten in elkaar

 

Voor het eerst trainen militaire en federale politieagenten en hun honden samen om aan ordehandhaving te doen. 

Na een nachtje stappen weigeren enkele jongeren een discotheek bij sluitingstijd te verlaten. De zaakvoerder voelt zich verplicht de politie erbij te halen. Er ontstaat een kat en muisspel tot de politiehonden zich ermee gaan bemoeien. 

In een schooltje in Leopoldsburg weet een gewapende drugsverslaafde na schooltijd binnen te dringen. Hij gaat op zoek naar de schoolapotheek en verschuilt zich in het gebouw. De conciërge verwittigt de politie.  

Gelukkig zijn bovenstaande gebeurtenissen slechts oefenscenario’s. Die gebruiken kennelmeesters Stefan, Hans en Niels tijdens de interdepartementale cursus politiehond. “Dat is een cursus van zes maanden waar voor het eerst in de geschiedenis ook de militaire politie (MP) aan deelneemt” vertelt Stefan, kennelmeester bij de Intermachten Kynologische Eenheid (IKE). Dat is een onderdeel van het Competentiecentrum van de Luchtcomponent. 

“Wanneer de militaire politieagenten op het einde van de cursus voor het examen slagen, ontvangen ze het getuigschrift van de vorming”, vervolgt Niels, kennelspecialist en inspecteur bij de federale politie. “Die opleiding zorgt ervoor dat onze MP’s een bredere waaier van opdrachten kunnen vervullen tijdens nationale en internationale oefeningen en operaties”, vult Stefan aan. “Het voordeel van zo’n gezamenlijke opleiding is dat we veel van elkaar leren en onze ervaringen kunnen delen”, besluit Hans.

In totaal zullen acht militaire politieagenten de opleiding volgen. De acht MP-hondenteams worden onderverdeeld in de garnizoenen van Leopoldsburg, Lombardsijde en Marche-en-Famenne.