-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mijnenjagers ruimen mijnen voor Normandische kust

Mijnenjagers ruimen mijnen voor Normandische kust

 

Tot maandag 18 februari hielden vier schepen van de NAVO-eskader Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 halt in Cherbourg, in Frankrijk. Van daaruit varen ze naar Dieppe en Courseulles-sur-Mer om er de zeebodem af te speuren naar historische mijnen uit beide wereldoorlogen.

Tijdens de transit naar Cherbourg hebben de schepen van het eskader verschillende oefeningen uitgevoerd om dezelfde procedures te volgen. De komende drie weken gaan de schepen samen met hun Franse collega's op zoek naar historische mijnen. Sinds 1996 is het een gewoonte om elk jaar de zeebodem te vrijwaren van historische springtuigen. Die overblijfselen van de laatste twee wereldoorlogen, zoals bommen, granaten en mijnen, vormen een reëel gevaar voor de veiligheid op zee. Een 112 m lang Deens fregat coördineert de activiteiten van de andere drie schepen.

Het opsporen van de springtuigen gebeurt met sonars met hoge en lage frequenties. Eenmaal gedetecteerd is het noodzakelijk om het explosief te identificeren en de maritieme prefect van het Kanaal en de Noordzee te waarschuwen. Hij neemt dan de beslissing om de mijn te vernietigen. Dat kan door ze met een onderwaterrobot te laten ontploffen of ze door duikers te laten ontmijnen of te deactiveren. 

Daarom hebben mijnenjagers over het algemeen een laag magnetisch veld en moeten ze erg stil zijn. Een extra moeilijkheid voor de Normandische kust is de aanwezigheid van rotsen. Hierdoor kunnen ze soms moeilijker de mijnen onderscheiden van de rotsen dus moet de bemanning constant alert zijn.

In het Kanaal worden er per jaar gemiddeld een tiental mijnen tot ontploffing gebracht, van elk 600 tot 900 kg explosieven.