-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mijnenjager Primula vervoegt NAVO-eskader

Mijnenjager Primula vervoegt NAVO-eskader

 

Op 4 september verliet de M924 Primula zijn thuishaven richting Baltische Zee. Daar zal de mijnenjager het permanente NAVO-mijnenbestrijdingseskader voor de Noord-Atlantische wateren vervoegen, de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1).

Het mijnenbestrijdingseskader SNMCMG1 staat momenteel onder het bevel van commander Gvido Laudups van de Letse marine. De vloot bestaat uit het Letse vlaggenschip LVNS Virsaitis en de mijnenjagers BNS Primula (België), ENS Sakala (Estland), FGS Sulzbach-Rosenberg (Duitsland) en HNoMS Rauma (Noorwegen).

De voorbije weken nam de mijnenjager M923 Narcis al deel aan de operatie Open Spirit 2017, om in de Letse wateren historische mijnen tot ontploffing te brengen. Een negental springtuigen werd geneutraliseerd waarvan vier door de Narcis.

Na die mijnenjachtoperatie vergezellen de mijnenjagers Narcis en Primula nu het fregat Louise-Marie voor de oefening Northern Coast. Die zullen ze van 8 tot 21 september uitvoeren met de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), samen met een vijftigtal schepen, onderzeeërs en vliegtuigen.

De Narcis wordt op 28 september terug in zijn thuishaven verwacht. De Primula zal tegen half november de NAVO-vloot verlaten.