-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Meer dan 8.700 militairen ingezet in 2016.”

“Meer dan 8.700 militairen ingezet in 2016.”

 

Tijdens operaties in binnen- en buitenland heeft Defensie het voorbije jaar niet minder dan 8.700 militairen ingezet. Generaal-majoor Johan Peeters, adjunct van de verantwoordelijke voor militaire operaties in binnen- en buitenland, gaf hierover meer tekst en uitleg tijdens een persbriefing. Hij blikte ook vooruit naar 2017.

Het werd al snel duidelijk dat operatie Vigilant Guardian, de bewakingsopdracht in eigen land, een zeer veeleisende opdracht is. Niet alleen zijn sommige militairen langer dan 180 dagen van huis geweest, maar hierdoor kwamen ook de trainingen onder druk te staan.

Toch is het programma voor 2016 zoals gepland uitgevoerd. Volgens kolonel Bart Laurent, chef van de divisie Operaties, kunnen soldaten nu wel niet vaak genoeg meer trainen voor complexe tactische opdrachten. Zo zou Defensie op bepaalde vlakken expertise kunnen verliezen.

Sinds de aanslagen van 22 maart heeft de Dienst voor Opsporing en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) niet meer stil gezeten, legde kolonel Pascal De Winne uit, chef van de divisie planning. De ontmijners hebben in 2016 al 207 geïmproviseerde pakketten geneutraliseerd. Daarnaast werden ook de Marine- en Luchtcomponent druk gesolliciteerd voor onder andere scrambles, reddingsopdrachten of controles op zee.

In 2017 zal Defensie zijn steentje blijven bijdragen aan de veiligheid in binnen- en buitenland. Samen met de NAVO-partners zal Defensie onder andere actief zijn in Litouwen en op de Middellandse Zee. Met de Europese partners plant Defensie de opdracht in Mali (EUTM) verder te zetten. Daarnaast kunnen ook Tunesië, Niger, Benin en de Democratische Republiek Congo rekenen op onze militaire aanwezigheid.

Generaal-majoor Johan Peeters benadrukte wel dat training belangrijk blijft voor de militairen. Want indien er op training bespaard wordt, zijn de militairen minder in staat om uitgestuurd te worden en zou dit beperkingen kunnen opleggen aan toekomstige operaties.