-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medium Brigade laat Bergen-Hohne knallen

Medium Brigade laat Bergen-Hohne knallen

 

De eenheden van de Medium Brigade hebben tussen 20 oktober en 4 november hun vaardigheid met zware wapens getraind. Vooral de systemen Piranha Direct Fire 30mm en 90mm (DF30 en DF90) lieten het Duitse Bergen-Hohne daveren.  

De militairen van de Medium Brigade trainen momenteel maar weinig met de krachtige mobiele wapensystemen DF30 en DF90, vooral door hun intensieve inzet bij operatie Vigilant Guardian, waarbij ze samen met steuneenheden het Belgische grondgebied beschermen.  

Vanaf begin volgend jaar zal een Belgisch detachement echter deelnemen aan de Enhanced Forward Presence (EFP) opdracht. Vier multinationale bataljons zullen tijdens die opdracht de oostelijke grenzen van de alliantie versterken. “Om het niveau van het personeel op peil te krijgen was deze trainingsperiode belangrijk,” klinkt het bij alle echelons. In de toekomst zullen vuursimulatoren mee helpen dat niveau op peil te houden. De simulatoren DF30 en DF90 worden binnen 6 tot 12 maanden verwacht in Leopoldsburg en Marche-en-Famenne. Chef Defensie generaal Compernol benadrukte bij zijn bezoek aan het schietkamp op 27 oktober al dat het op peil houden van onze kennis en vaardigheden een van zijn belangrijkste bezorgdheden is.  

Nederlandse troepen konden mee profiteren van dit door België geplande schietkamp, een voordeel van de Benelux samenwerking. “Het gaat hier om een wisselwerking,” legt kolonel Herbert Olefs uit. Hij is waarnemend commandant van de Medium Brigade. “Wij verzorgen de hele organisatie, van logistiek tot medische steun. Dat neemt een hele werklast van hun schouders. Volgende keer draaien we dan de rollen om.”  

 “We werken al samen in internationale context, maar dit is de eerste keer dat we zelf actief een samenwerking op kleinere schaal gezocht hebben,” vertelt een Nederlandse luitenant van het 42 Bataljon Limburgse Jagers. “Met het oog op toekomstige samenwerking, onder andere als deel van de European Union Battle Group 2018 (EUBG18), wilden we elkaar al beter leren kennen. Dat verloopt hier heel vlot en we zullen in de loop van volgend jaar nog meer samen trainen.”