-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medische steun in Kindu

Medische steun in Kindu

 

Tijdens militaire manoeuvres in Afrika is de kans op parasieten of tropische ziektes altijd groter. In Congo helpen enkele militaire laboranten momenteel ziektes opsporen bij de lokale bevolking. Zo kunnen ze die later ook gemakkelijker opsporen bij militairen die terugkeren van een oefening of operatie in tropisch gebied.

Op enkele kilometers van het centrum van Kindu ligt het militaire kamp van Lwama. Daar ontmoeten we Nicolas en Emilie, allebei laborant in het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek. Momenteel is hun werkplek iets minder modern. Samen met een Congolese labotechnicus onderzoeken ze bloedstalen van patiënten.

“Ik ben met Emilie naar hier gekomen om haar op te leiden”, legt Nicolas uit. “Voor haar is het de eerste keer. Zij leert bij van mijn ervaring hier in Congo. Ze kan zich helemaal onderdompelen in de materie met materiaal dat wat meer rudimentair is dan in België. Maar hier ziet ze tenminste alles in de realiteit, bijvoorbeeld alles in verband met parasieten, en dat is zeer interessant.”

Na een maand gaat Nicolas terug naar België en zet Emilie het werk alleen verder. Zo kan ze zelfstandig de nodige ervaring kan opdoen.

Er zijn twee redenen waarom de laboranten naar Kindu komen. Ten eerste hebben ze in 2012 vanuit het niets het laboratorium gesticht en hier intussen een labotechnicus opgeleid. “Een ander groot onderdeel is onze eigen opleiding in tropische ziektes”, gaat Nicolas verder. “Hier kunnen we reële gevallen zien en ze later ook in België opsporen. Militairen komen overal ter wereld. Wanneer zij na hun opdracht in het militair ziekenhuis op controle komen, kunnen ze besmet zijn. Omdat we hier tijdens onze vorming ter plaatse regelmatig parasieten zien, kunnen we hen beter helpen.”

Op honderd meter van het labo ligt nog een klein hospitaaltje, het Centre Hospitalier Lwama. Hier kunnen militairen en hun familieleden, maar ook mensen uit de buurt terecht voor zowel hospitalisatie als voor ambulante zorgen. Ze vangen er bijvoorbeeld mensen met malaria op. Hier werken ook verpleegkundige Bert en ambulancier Thomas. Zij verzorgen de medische steun van het Belgische detachement FSE (Formation, Supervision, Evaluation) in Kindu. Drie keer per week komen ze in het hospitaaltje helpen waar nodig.

Vandaag is de Congolese militaire arts enkele pasgeboren baby’s aan het vaccineren en wegen. Een kleurrijk groepje vrouwen zit met hun baby op schoot. Met tekeningen legt de dokter uit wanneer de baby’tjes gevaccineerd en gewogen moeten worden en tegen welke ziektes ze dan immuun zijn. Zo probeert hij hen bewust te maken van de noodzaak om regelmatig met hun zuigelingen langs te komen.

De taken van Bert en Thomas zijn zeer uiteenlopend. Ze zorgen ook voor het oppompen, verdelen en controleren van het water in het kamp Kasuku in Kindu, waar het Belgische detachement verblijft. Daarnaast leveren ze medische steun tijdens oefeningen van de genietroepen van Kindu, zoals tijdens schietoefeningen of op de explosievenstand.

Het is dus een win-winsituatie. De Congolezen krijgen ondersteuning van de Belgen en de Belgen leren bij en doen praktijkervaring op die in België niet mogelijk is.