-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medische primeur tijdens Tropical Storm

Medische primeur tijdens Tropical Storm

 

De gloednieuwe module om patiënten met intensieve zorgen per vliegtuig te vervoeren, is voor het eerst in het buitenland ingezet. Tijdens de oefening Tropical Storm in de Democratische Republiek Congo heeft de Medische Component op vrijdag 4 december haar Patient Transport Unit (PTU) ontplooid.

Een C-130-transportvliegtuig dat met de Patient Transport Unit is uitgerust, vervoerde tijdens de nacht van zondag 6 december een gewonde van de luchthaven van Kindu naar een ziekenhuis in Nairobi. De persoon had zijn been gebroken tijdens de deelname aan Tropical Storm.

"De PTU is een medisch uitgeruste standaardpallet voor een vliegtuig", zegt luitenant-kolonel Jan Mertens, medisch adviseur tijdens de oefening. "Daarop is alle medische apparatuur bevestigd die nodig is om een zwaargewonde te verzorgen aan boord van een C-130. De pallet bevat ook een bed voor de patiënt en twee stoelen voor de medische bemanning. We hebben de module aangekocht in 2013 en sinds september 2015 is hij operationeel."

De Medische Component kon de PTU al inzetten vanaf de militaire luchthaven in Melsbroek, maar nog niet vanaf een ontplooide operatiebasis. Die mogelijk kregen ze wel tijdens Tropical Storm. In de eerste week van december hebben ze overdag geoefend om de PTU in een C-130 te laden. Op 3 december oefenden ze dat ook in het donker.

Een evacuatie kan je niet plannen en kan ook 's nachts nodig zijn. "Daar is het om te doen", zegt luitenant-kolonel Mertens. "Door snel transport willen we het verschil maken. Als iemand hier niet de adequate zorgen kan krijgen, dan moet je hem transporteren naar een locatie waar er betere zorgen zijn. Daarvoor dient de PTU."

Omdat onze C-130-piloten ook in het donker met nachtkijkers kunnen landen, kunnen luitenant-kolonel Mertens en zijn team die steun ook 's nachts bieden, zelfs voor onverlichte luchthavens. Daarom oefenen ze ook onder dezelfde condities.