-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medische Component vervoert coronapatiënten tussen ziekenhuizen

Medische Component vervoert coronapatiënten tussen ziekenhuizen

 

Op vraag van de FOD Volksgezondheid zet Defensie militaire ambulances en personeel in om coronapatiënten die intensieve verzorging nodig hebben in Vlaanderen naar het geschikte ziekenhuis te vervoeren.

Momenteel werken vier medical planners van de Medische Component bij de FOD Volksgezondheid. Samen met de gezondheidsinspecteurs bepalen zij onder meer de noden en de prioriteiten rond coronapatiënten op de afdelingen intensieve verzorging. Indien nodig kunnen ze hen met militaire medische middelen naar andere ziekenhuizen in Vlaanderen laten vervoeren.

De medical planners analyseren de aanvragen en sturen die door naar de coördinatiecel bij de staf van de Medische Component. Die cel zorgt voor de verdere organisatie van alle steun die de Medische Component kan leveren.

De regulatie van patiënten zorgt voor een betere spreiding qua bedden voor intensieve verzorging (IC) in België. Momenteel zijn er in Limburg meer IC-patiënten dan elders. Door de regulatie worden die meer verdeeld over Vlaanderen.

De FOD Volksgezondheid monitort continu alle Belgische ziekenhuizen om te vermijden dat sommige overvol geraken. Op federaal vlak is er momenteel zeker geen tekort aan IC-bedden.

Gisteren, 31 maart, hebben militaire ambulances en personeel twee Covid-19- patiënten overgebracht van Heusden-Zolder en Sint-Truiden naar het ZNA Middelheim in Antwerpen. Elke dag bekijken ze in het crisiscentrum waar de noden hoog zijn, analyseren ze die hulpvragen en bepalen ze wat het meest dringend is. De hulpverleners van de Medische Component staan klaar om dergelijke opdrachten uit te voeren.

De slogan van de Medische Component “Uw gezondheid, onze missie, altijd en overal” is niet alleen van toepassing op onze militairen tijdens operaties in het buitenland. In crisistijd staan we ook steeds paraat voor de natie.

#COVID19BELDEF