-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Medische Component kijkt vooruit

Medische Component kijkt vooruit

 

De Medische Component heeft een tweedaags congres georganiseerd over rampengeneeskunde en de risico’s van een CBRN-besmetting. Op 3 en 4 oktober opende het Militair Hospitaal Koningin Astrid de deuren voor alle partners uit de medische sector. Terugblikken naar de medische hulpverlening uit het verleden en de lessen daaruit stonden centraal tijdens deze twee dagen.

Met het congres Disaster & CBRNe Medicine sloegen de Medische Component, het militair ziekenhuis en de FOD Volksgezondheid de handen in elkaar. Militaire geneeskunde en rampengeneeskunde zijn historisch nauw met elkaar verbonden. Heel wat principes uit de oorlogsgeneeskunde zijn inmiddels al lang ingeburgerd in de rampengeneeskunde en –beheer. Sinds de terreuraanslagen van 22 maart 2016 vonden ook andere technieken en principes uit de militaire geneeskunde hun weg naar de civiele hulpverlening.

Ook dreigingen van chemische, biologische, radiologische, nucleaire en explosieve aard (CBRNe) kregen aandacht op het congres. Met de opkomst van de chemische industrie en de civiele nucleaire toepassingen vond de CBRNe-geneeskundehaar ingang in de civiele geneeskunde.

“Voor ons is het belangrijk om aandachtig te blijven voor de risico’s op grote incidenten in eigen land. Dat is de les die we hebben getrokken na de aanslagen in Brussel en Zaventem”, aldus geneesheer kolonel Wouter Weuts, directeur van het Militair Hospitaal. “Al onze partners zijn hier aanwezig. Het is immers erg belangrijk om die goede contacten te blijven onderhouden, onder meer door middel van deze tweedaagse.”