-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Massasprong voor 75 jaar D-day

Massasprong voor 75 jaar D-day

 

Vijfenvijftig militairen van het Special Operations Regiment zijn op 9 juni in legendarische voetstappen getreden. Samen met een duizendtal andere militairen uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Roemenië en de Verenigde Staten voerden ze een massasprong uit in de buurt van de Normandische gemeente Sainte-Mère-Église.

In de nacht van 6 juni 1944, 75 jaar eerder, landden meer dan dertienduizend parachutisten op dezelfde locatie. Zo gaven ze het startschot voor D-day. Hun taak bestond erin om de Duitse toegang tot Utah Beach af te snijden, de toegangswegen tot de stranden in te nemen en een overgang over de rivier de Douve te verwezenlijken. Die taak duurde langer dan gepland, vooral omdat de parachutisten heel verspreid werden gedropt.

In tegenstelling tot die legendarische nacht verliep de massasprong op 9 juni 2019 wel volledig volgens plan. Om klokslag twaalf uur vlogen zeventien militaire vliegtuigen uit zeven landen, waaronder een Belgische C-130 Hercules, over de dropzone in La Fière, een gehucht van Saint-Mère-Église. In verschillende golven dropten ze in totaal een duizendtal parachutisten, waaronder dus ook 55 Belgen.

De massasprong kon op enorme interesse rekenen. Zo'n 120.000 mensen trokken naar La Fière om de parachutisten aan het werk te zien. Na afloop was het dan ook aanschuiven om op de foto te gaan met de net gelande militairen.