-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Mars van de IJzer

Mars van de IJzer

 

Deze jaarlijkse internationale mars van Defensie is voor de 46e keer volop bezig. Het evenement, beter bekend als de Vierdaagse van de IJzer, was op donderdag 23 augustus aan zijn derde dag toe.

Voor deze derde etappe maakte de route een lus van 33 kilometer vertrekkende vanuit Poperinge, met een oversteek van de Westhoek en een route langs de Franse grens. Dankzij de mars konden soldaten en burgers samen een sportieve prestatie delen. Deelnemers konden ook kortere alternatieve routes van 8, 17 of 24 kilometer volgen. En ook mensen met beperkte mobiliteit bleven niet in de kou staan, waardoor nog meer wandelaars elkaar konden ontmoeten.

Om half acht, na het startschot door burgemeester Christof Dejaegher, begonnen de eerste wandelaars aan hun traject. Ze doorkruisten daarbij een deel van het slagveld van de Eerste Wereldoorlog. Om mensen aan het historisch belang van de omgeving te herinneren, werd ook een herdenking georganiseerd op de militaire begraafplaats Lijssenthoek. Zowel burgerwandelaars als Belgische militairen, onder andere van het 4 Bataljon Genie en het Bataljon Artillerie uit Brasschaat, liepen zij aan zij met verschillende detachementen van buitenlandse militaire stappers.

Zo'n 9.400 mensen tekenden present voor de derde dag van de Mars. Aan de hand van de voorlopige telling van de twee voorgaande dagen, kan deze mars nu al een succes worden genoemd.

Tweehonderd soldaten van het Bataljon Artillerie uit Lombardsijde worden voor de organisatie van dit evenement ondersteund door militairen van de Militaire Politie, logistieke- en medische eenheden. Defensie is echter niet de enige verantwoordelijke voor de organisatie. Die is het resultaat van de samenwerking met de autoriteiten van de steden Koksijde, Diksmuide, Nieuwpoort, Poperinge en Ieper. Last but not least: ook het War Heritage Institute nam deel aan de mars met een historische reconstructie van het leven in de dodengang tijdens de tweede dag van de mars.