-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marinevloot op volle kracht actief

Marinevloot op volle kracht actief

 

Vorige week is twee derde van de Belgische Marinevloot op zee vertrokken. Momenteel voeren acht schepen tegelijkertijd een opdracht uit!

Het fregat F930 Leopold I verliet de Spaanse marinebasis in Rota om met de Standing NATO Maritime Group 1 deel te nemen aan de oefening Dynamic Mariner. Die vindt hoofdzakelijk plaats voor de Spaanse kust, in de Atlantische Oceaan en de aangrenzende territoriale wateren.

Ook het fregat F931 Louise-Marie heeft zijn thuishaven verlaten, samen met de mijnenjager M921 Lobelia, voor een trainingsopdracht in de Ierse zee voor de nieuwe leerlingen wachtofficier van de Nautische School en jonge technici van het Competentiecentrum van de Marine.

De Louise-Marie vertrok met zijn boordhelikopter, een NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter). Schip en helikopter trainen zo realistisch mogelijk samen om optimaal te functioneren tijdens opdrachten ter bestrijding van onderwater- en oppervlaktebedreigingen. De zee heeft specifieke uitdagingen die om een uitgebreide kennis vragen om er veilig vliegend over te kunnen opereren. Het landingsdek aan boord is klein en beweegt mee met het schip waardoor de piloot over heel wat vliegkunst dient te beschikken.

Onze oude dame, het logistiek- en commandoschip A960 Godetia, vertrok richting Golf van Guinee, waar het zal deelnemen aan opdrachten om de veiligheid in de regio te verbeteren. Bovendien vervoert het hulpgoederen van diverse ngo's.

De M923 Narcis wordt tijdens verschillende mijnenjachtoperaties ingezet in de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1). Dat eskader traint permanent en is klaar om onmiddellijk tussen te komen bij een eventuele crisissituatie. Samen nemen ze ook deel aan operaties om explosieve tuigen uit de wereldoorlogen te vernietigen (Historical Ordnance Disposal of HOD).

De A958 Zenobe Gramme, het doorwinterde opleidingsschip van de Belgische marine, hijst begin november de zeilen met de leerlingen van het Mercator Maritiem Instituut voor een campagne van twee weken.

De patrouilleschepen P901 Castor en P902 Pollux worden constant ingezet in de Belgische exclusieve economische zone. Daar voeren ze opdrachten uit gaande van visserswacht en reddingsoperaties tot patrouilleopdrachten tegen illegale drugstrafiek en mensenhandel.

Die inzet is niet vanzelfsprekend. Het kost de Marine heel veel moeite, aan boord en aan wal. Wat hier gepresteerd werd is indrukwekkend en ongelooflijk! Net zoals een ijsberg, zie je maar een klein deel van wat er achter dergelijke ontplooiingen schuilt. We moeten toegeven dat we ook niet meer in staat zijn om dit voor langere periodes of herhaaldelijk te verwezenlijken. Het is spijtig genoeg een uitzondering geworden die we de komende jaren niet vaak zullen herhalen.

De spreuk op het wapenschild van de Marine luidt Non multa sed multum: niet de kwantiteit maar de kwaliteit is het belangrijkst. Een devies dat al generaties in de genen van het Marinepersoneel is ingebakken. De Marine is trots op hun flexibiliteit en inzet. We zien dagelijks hoe belangrijk die zijn.