-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marineman aan het roer van provinciecommando West-Vlaanderen

Marineman aan het roer van provinciecommando West-Vlaanderen

 

West-Vlaanderen kreeg vorige week een nieuwe provinciecommandant. Fregatkapitein Philippe Decock nam het roer over van luitenant-kolonel Christophe Onraet, die met pensioen gaat. Tijdens een ceremonie in Westfront in Nieuwpoort, onder het ruiterstandbeeld van koning Albert I, nam kolonel Onraet afscheid van zijn functie als provinciecommandant.

Een symbolische gekozen plaats. Ze staat symbool voor de afgelopen vier jaar, waar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog als een rode draad doorheen liep. De actieve herdenking van de Groote Oorlog was een van de redenen waarom hij zich kandidaat stelde voor de functie, als kind van de Westhoek. Als landmachter, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het meest in de vuurlinie stond, vond hij het gepast dat een ‘kaki’ de kans zou krijgen de functie van provinciecommandant op te nemen. Na een carrière als paracommando, met meerdere operaties in het buitenland, weg van de spotlights, mocht hij plots vier jaar werken in zijn eigen West-Vlaanderen en dit keer in de schijnwerpers. Een fantastische ervaring, vooral door de vele contacten met de burgerlijke autoriteiten en militaire collega’s.

De functie van provinciecommandant komt nog uit de Napoleontische periode. Vandaag is hij de rechterhand van de provinciegouverneur. Hij is de schakel tussen de burgers en Defensie. Naast nood- en interventieplannen opstellen verhuurt hij ook militair materiaal aan jeugdbewegingen. Zijn belangrijkste taak is de gouverneur assisteren wanneer het provinciaal rampenplan afgekondigd wordt. Daar moet hij voornamelijk aftoetsen welke middelen Defensie kan inzetten om de bevolking te helpen.

Fregatkapitein Philippe Decock, eveneens een West-Vlaming, zal een waardige opvolger zijn. Hij kan terugkijken op een rijkgevulde carrière bij de Marine. Hij hielp ondermeer bij de mijnenbestrijding op zee, was luchtverdedigingsspecialist op de fregatten en was commandant van het commando- en logistiekesteunschip A960 Godetia. Dat schip heeft Oostende als peterstad, alweer een link met de provincie West-Vlaanderen. Het wordt voor hem alvast een mooie uitdaging. Naast het advies van zijn voorganger zal hij kunnen rekenen op zijn klein, maar zeer multi-inzetbaar team van het provinciecommando.