-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marinekadetten kiezen het ruime sop

Marinekadetten kiezen het ruime sop

 

Een peloton van vijftien marinekadetten staat op 18 augustus klaar aan de kade in Zeebrugge. De jongeren varen een dag mee met het patrouilleschip de Pollux om zo te proeven van het maritieme militaire leven. 

Via de ijzeren valreep komen de marinekadetten ’s morgensvroeg een voor een aan boord van de Pollux. Met een stevige handzwaai groeten ze de marinevlag aan het achterdek. “Elke zomer organiseren we een groot kamp voor alle onze 250 leden in Zeebrugge”, vertelt voorzitter van de Koninklijke Marinekadetten Charles Debouvry. “Om de band tussen onze vzw en Defensie te benadrukken kunnen onze jongeren elk jaar kennis maken met een militair schip. En dit jaar is het dit gloednieuwe patrouilleschip.”

Na een kort welkomstwoord en een uiteenzetting over de veiligheid aan boord kiest het schip het ruime sop. De jongeren zijn onder meer getuige van een grote brandoefening en een training met een rib-motorboot om en rond het schip. “Onze activiteiten tijdens het jaar bepreken zich meestal tot onze binnenwateren”, vertelt Coli Salemi, een 17-jarige jongedame. “Het is een van de eerste keren dat we geconfronteerd worden met zo’n hoge golven, wind en zeelucht. En die zilte zeelucht bekomt niet alle jongeren evengoed. Sommigen zijn zeeziek en erg moe. Het maakt allemaal deel uit van de maritieme ervaring volgens voorzitter Charles Debouvry. “Leven aan boord van een schip is meer dan trossen uitgooien en het roer bedienen”, zegt hij. “Ook zeeziekte bij ruw weer of het benauwde gevoel van de vele kleine ruimtes is iets waar de jongeren kennis mee maken.” Maar zeeziek of niet Coli Salemi haar besluit staat al vast. “Ik ga volgend jaar mijn ingangsproeven doen voor de Koninklijke Militaire School voor een job bij de Marinecomponent.”

Als sinds 1922 verwelkomt de vzw Koninklijke Marinekadetten jongeren van 12 tot 18 jaar in het leven op zee. “Ons doel is uiteraard om de jeugd warm te krijgen voor een job bij de Belgische Marine, koopvaardij of visserij”, besluit de voorzitter. “Nu zijn ze nog toeschouwer maar over enkele jaren zijn enkele van hen met zekerheid uitvoerders. Maar we willen vooral dat de jongeren hier een leuke en leerrijke tijd beleven.”