-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marine vaart uit voor grootse NAVO-oefening

Marine vaart uit voor grootse NAVO-oefening

 

Ook de Belgische Marinecomponent is betrokken bij Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Het spreekwoordelijke strijdtoneel hiervan vinden we voornamelijk in Noorwegen. Zowel het fregat Louise-Marie en het logistiek steunschip Godetia nemen eraan deel.

De 50.000 militairen uit 29 NAVO-lidstaten die deelnemen, zullen volgens het scenario collectief reageren op de activatie van artikel 5 van het NAVO-verdrag. Volgens dit artikel zal de NAVO defensief reageren op een aanval op een of meerdere van haar leden.

Trident Juncture wordt één van de grootste oefeningen van de afgelopen jaren. Alleen al voor het maritiem gedeelte worden er meer dan 60 schepen voorzien waaronder het vliegkampschip USS Harry S. Truman.

Een van de vloten die tijdens Trident Juncture gaat ingezet worden is de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1) met als vlaggenschip het Belgische commando en logistiek steunschip A960 Godetia. 

Ook het fregat BNS Louise-Marie zet de schouders onder deze grootschalige oefening. Na de oefening zal het fregat verder patrouilleren met de SNMG1 in de Noord-Europese wateren en het eigen oefenprogramma volgen van het maritiem eskader rond Scandinavië en in de Baltische Zee. 

Naast de ruim 60 vaartuigen, nemen ook zo’n 10 000 landvoertuigen en 250 vliegtuigen en helikopters deel aan de NAVO-oefening.