-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Marine opnieuw op Oostende voor Anker

Marine opnieuw op Oostende voor Anker

 

Oostende voor Anker brengt tijdens zijn 15de editie authentieke schepen van heel Europa samen. Het evenement wordt van 29 mei tot 1 juni 2014 het epi centrum van het maritiem erfgoed in België met een blik op gisteren, vandaag en morgen. Ook de Belgische Marine is op de afspraak.

Oostende voor Anker is de rendez-vous plaats voor alle schippers en bemanningen met een schip van meer dan 40 jaar oud of een replica van een oud plan. De beleving van het erfgoed bepaalt mee de sfeer, het ritme, de gezelligheid en de authentieke maritieme sfeer. Het evenement is gemakkelijk toegankelijk en volledig gratis. De organisatie verwacht 156 klassieke schepen gaande van majestueuze driemasters tot roeivletten.

Het thema voor deze editie is de 70ste herdenking van de bevrijding van Oostende met de aanwezigheid van een dertigtal Little Dunkirk Ships. Zij namen deel aan de evacuatie van Duinkerke in 1940. Ook andere historische schepen die deelnamen aan diverse operaties in de Tweede Wereldoorlog zullen aanwezig zijn. Bovendien zal de zoon van wijlen Lord Montgomery een nieuw monument inhuldigen als blijvende herinnering aan de bevrijding van Oostende door het Manitoba Dragons Regiment onder bevel van Veldmaarschalk Montgomery.  

Naast oude militaire schepen, zullen ook verschillende verenigingen van oude militaire voertuigen defileren in Oostende. Een heuse foto-wandelroute zal belangrijke waypoints van tijdens de bevrijding in de schijnwerpers zetten.

Dit jaar rekent Oostende voor Anker op de aanwezigheid van 156 schepen waaronder verschillende kathedralen van de zee, zoals l’Etoile du Roy, de Mercedes, Artemis, Bel Espoir en een 50-tal watererfgoed organisaties. Bovendien zal de Belgische Marine aanwezig met het zeilopleidingsschip Zenobe Gramme en een grote promotie -en infostand op het Sint Petrus en Paulusplein.

Tijdens deze vierdaagse zal zowel op de verschillende podia als op de schepen een 80-tal optredens plaatsvinden waarbij de zee centraal staat.