-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Luchtverkeersleiders houden opendeur

Luchtverkeersleiders houden opendeur

 

Het Air Traffic Control Centre (ATCC) heeft op vrijdag 26 juni zijn deuren geopend voor het grote publiek. Voor het eerst vlogen ook vliegtuigen over de kazerne van Semmerzake. "Wij kunnen enkel helikopters laten landen, maar dankzij een samenwerking met de vliegclub van Ursel konden daar ook vliegtuigen landen", vertelt kolonel Lepez, commandant van het ATCC.

De witte bol met de radar van het ATCC had voor de gelegenheid wat gezelschap gekregen. Helikopters, maar ook voertuigen van de Land- en de Medische Component stonden op het grasveld voor de radar. Vele scholen uit Oost-Vlaanderen hadden de gelegenheid aangegrepen om hun leerlingen kennis te laten maken met het leger. "Kinderen kunnen hier hun ogen uitkijken en een andere kijk krijgen op het leger", zegt juf Sylvie De Raeve van De Vierklaver in Asper.

Dagelijks coördineert het ATCC zestig à zeventig luchtbewegingen. Dat gebeurt in samenwerking met de luchtverkeersleiders van Belgocontrol en Eurocontrol. "We zorgen ervoor dat er geen conflicten gebeuren met burgervliegtuigen, want de militaire en de burgerluchtvaart gebruiken natuurlijk hetzelfde het luchtruim", legt kolonel Lepez uit.

Tijdens de grote panne bij Belgocontrol eind mei kon het ATCC hulp bieden. "Het Europese luchtverkeersleidingscentrum heeft ons toen gevraagd om de vliegtuigen die Belgocontrol niet kon opvangen, op onze frequentie over te nemen. Wij hebben ervoor kunnen zorgen dat die toestellen toch een nadering hebben kunnen inzetten naar de vliegvelden van Luik, Charleroi en Luxemburg. Als we dat niet hadden kunnen doen, dan hadden zij weer moeten stijgen en onder begeleiding van Eurocontrol naar het buitenland worden afgeleid."