-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Louise-Marie terug in thuishaven

Louise-Marie terug in thuishaven

 

Op vrijdag 30 november meerde het fregat F931 Louise-Marie na vijf maanden operaties weer aan in zijn thuishaven Zeebrugge.

Het schip, met zijn bemanning van 110 marinemannen en –vrouwen, was dit jaar meer dan 160 dagen op zee en nam onlangs nog deel aan de oefeningen Trident Juncture en de 'Hamer van Thor' in het Hoge Noorden. Bovendien was het fregat gedurende twee maanden een onderdeel van het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1).

Naast de oefeningen in het noorden nam het fregat deel aan de NAVO-operatie Sea Guardian. Voor het maritieme NAVO-hoofdkwartier in het Britse Northwood brachten ze de vaarbewegingen op de Middellandse Zee in kaart, samen met Spaanse en Italiaanse collega's. Zo hielpen ze smokkel en terrorisme te bestrijden en verzekerden ze de vrije doorvaart van handelsschepen.

Na die operationele periode volgde nog een internationale oefening onderzeebootbestrijding. De oefening had als doelstelling onder meer om de internationale samenwerking te versterken, de inzetbaarheid van de eenheden te verhogen en de aansturing van de schepen door de staf te trainen. Het belangrijkste doel was om de operationele gereedheid op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Zo garanderen ze dat eenheden bij een echte onderzeebootbedreiging snel en adequaat kunnen reageren.