-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Louise-Marie start met Sea Guardian

Louise-Marie start met Sea Guardian

 

Vanaf 12 februari begint het fregat Louise-Marie zijn deelname aan de NAVO-operatie Sea Guardian. Samen met Spaanse en Italiaanse collega's brengen ze de vaarbewegingen op de Middellandse Zee in kaart voor het hoofdkwartier in het Britse Northwood.

Sindsdien 22 januari werden de Louise-Marie en de bemanning klaargestoomd voor de operatie in de Middellandse Zee. "Het was een aantal maanden geleden dat we nog gevaren hadden", vertelt Kristof Van Belleghem, commandant van het fregat.

"Dus hebben we eerst de vaardigheden om veilig te varen weer honderd procent in orde gebracht. Dan hebben we ook de wapeninzet weer geleidelijk aan ingeoefend. Hier in Souda op Kreta oefenen we nu de meer complexe boardingoperaties. Het is eigenlijk een lange pre-deployment training van twee tot drie weken. Daarin maken we ons volledig klaar om de operatie te kunnen uitvoeren."

Die voorbereiding is nu dus afgerond. In de Spaanse havenstad Cartagena voegde de Louise-Marie zich afgelopen weekend bij de vloot. Samen met hun Spaanse en Italiaanse collega's verzamelen ze informatie over de maritieme situatie op de Middellandse Zee. Zo helpen ze smokkel en terrorisme te bestrijden en verzekeren ze de vrije doorvaart van handelsschepen. Alle informatie die de schepen verzamelen, sturen ze door naar het maritieme hoofdkwartier van de NAVO in het Britse Northwood.

Na een operationele periode van drie weken volgt nog een internationale oefening onderzeebootbestrijding. Op 30 maart wordt het schip weer thuis verwacht.