-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Londen kleurt zwart, geel en rood

Londen kleurt zwart, geel en rood

 

De traditionele ceremonie aan de Cenotaaf in Londen heeft dit jaar voor de 83ste keer plaatsgevonden. Bijna 300 Belgische militairen, oud-strijders en kadetten hebben op zaterdag 15 juli mee gedefileerd in de bekende straat Whitehall. Voor Defensie is dit het grootste defilé buiten onze eigen Nationale Feestdag.

Stipt op de elfde slag van Big Ben defileerden de Marinecomponent met het vaandel, de leerlingen van de Koninklijke Militaire School, de Koninklijke School voor Onderofficieren, het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Zuid, de Marine- en Luchtkadetten en oudstrijdersverenigingen op het ritme van de muziek van de Welsh Guards. Dat gebeurde onder het oog van de kersverse Belgische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Rudy Huygelen, de chef Defensie, generaal Marc Compernol, en tal van Belgische en Britse autoriteiten.

De Cenotaaf werd in 1920 gebouwd in zijn huidige vorm en is in Groot-Brittannië het nationaal monument voor alle soldaten die vielen voor hun vaderland.

Het defilé aan de Cenotaaf vindt altijd plaats in het weekend voor 21 juli en is gewijd aan de broederschap die de Belgische en Britse soldaten verbond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later omvatte het eerbetoon ook alle Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met de Britten vochten.

Koning Georges V gaf na de dood van zijn neef koning Albert I de Belgen in 1934 het privilege om gewapend te defileren in het centrum van Londen. Buiten de Londense wacht krijgt geen enkel ander land die eer.

Het detachement stond onder het bevel van korvetkapitein Steven Seys, commandant van de Nautische School. Voor de gelegenheid waren de A960 Godetia en M916 Bellis naar London gevaren met de leerling-officieren en -onderofficieren van de marine. De schepen worden voor het ogenblik ingezet voor de zomercampagne van de Nautische School en zullen op 27 juli in hun thuishaven Zeebrugge aanmeren.