-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Logistieke steundienst van de marine helpt peterstad

Logistieke steundienst van de marine helpt peterstad

 

De Duitse Panther-tank die in Houffalize op het Koning Albertplein staat, werd met de inzet van Logistieke steundienst van de marinecomponent (NAVLOG) volledig gerestaureerd. Houffalize is peterstad van de NAVLOG sinds 2011.

Wegens de barre weersomstandigheden was de Panther-tank van de voormalige SS-divisie in dusdanig slechte staat dat het gevaarte dringend een ingrijpende renovatie nodig had. Hij kon bovendien niet meer op zijn rupsen staan.

Daarom hielp de marine een aanhangwagen vervaardigen die 44 ton kan dragen. In de ateliers van de marinebasis van Zeebrugge had burgemeester Marc Caprasse het startschot voor de renovatie gegeven door de eerste lasnaad van de aanhangwagen te lassen.

Het verdere onderhoud zal in Bastogne gebeuren. Na de renovatie zal het 4 Bataljon Genie van Amay het vervoer verzorgen. Ook die eenheid heeft Houffalize als peterstad. Die samenwerking zal de banden tussen de eenheden nog verstevigen.

Met dit gebaar wil Defensie bovendien verzekeren dat we de gruwelen van de Slag om de Ardennen niet vergeten. Het is de bedoeling om de tank in 2019 terug te plaatsen, tijdens de 75ste herdenkingsvieringen.