-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Logementsblokken bijna af in Kindu

Logementsblokken bijna af in Kindu

 

Vlakbij het kamp Lwama in Kindu, in het oosten van Centraal-Congo, vinden we drie Belgische militairen van de genie. Zij coachen het kader van de Congolese genietroepen om logementsblokken te bouwen voor de families van de militairen van de 31 snellereactiebrigade (31 Brigade de Réaction rapide). Die opdracht kreeg de naam FAMIKI, wat staat voor 'families van militairen in Kindu'.

De werken zijn goed gevorderd en lopen op hun einde. Het project is in juli 2014 van start gegaan. In januari 2017 zullen de blokken opgeleverd worden, ook al bemoeilijken de tropische temperaturen het werk enorm. "Een maand geleden groeven de mannen hier een gracht van 200 meter lang en twee meter diep bij een temperatuur van vijftig graden in volle zon", vertelt coach van FAMIKI, eerste luitenant Francis Singlhamber van het 4 Bataljon Genie uit Amay. "Dat zijn omstandigheden die wij in België niet kennen, dus daarvoor heb ik enorm veel respect."

Naast hun werk als coach voeren de drie leden van de genie ook reparatiewerken uit voor het detachement FSE (Formation, Supervision, Evaluation) waartoe zij en nog tien andere militairen behoren. Zo repareren ze de afsluiting van hun eigen kamp Kasuku als die het begeeft tijdens een storm, of ze verhelpen elektriciteitsproblemen op de locaties waar de andere Belgische militairen aan het werk zijn.

Op die manier zijn niet enkel de Congolese militairen en hun families blij met hun steun, maar varen ook de Belgische militairen wel bij hun aanwezigheid.