-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

'Lignards' meten zich in Lombardije

'Lignards' meten zich in Lombardije

 

In de Italiaanse streek Lombardije, net ten zuiden van de grens met Zwitserland, hebben op 26 en 27 mei drie Belgische teams deelgenomen aan de Raid Lombardia. Voor die oefening hadden de Italiaanse reservistenverenigingen de heuvels rond het dorp Bisuschio als 'strijdtoneel' uitgekozen.

Het Bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie (12/13 Li) uit Spa had twee teams van telkens vier man naar Lombardije afgevaardigd. Ook een gemengd team van drie Belgische reservisten en actieve militairen nam deel. Zij konden zich tijdens deze 31ste editie meten met 42 andere teams uit tien landen, zowel actieve militairen als reservisten.

De Raid Lombardia werd in 1985 in het leven geroepen en sindsdien is het succes enkel toegenomen. In 1995 was er een recorddeelname van 122 ploegen! Tegenwoordig mogen er nog maximaal 50 ploegen deelnemen, organisatorisch al een hele opgave.

Dit jaar kregen de Italianen steun van hun Zwitserse collega's, die voor de schietcompetitie een van hun banen ter beschikking stelden. De tweede dag van de competitie begon rond middernacht. Vanaf dan moesten de teams aan de hand van coördinaten hun weg door de heuvels en bossen zoeken. Op elf plekken werden hun militaire vaardigheden op de proef gesteld.

De Belgen presteerden behoorlijk: de teams van het 12/13 Li behaalden de vierde en vijfde plaats bij de actieve eenheden. Het gemengde team werd tiende. In de schietcompetitie onderscheidden de snipers van het 12/13 Li zich met een tweede en derde plek.