-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Leren omgaan met vuur: een must om te overleven aan boord

Leren omgaan met vuur: een must om te overleven aan boord

 

Het Damage Control Centre (DCC) is sinds de jaren '70 actief in het bos van Ryckevelde, in de buurt van Brugge. Hier kunnen de bemanningen van marineschepen opleidingen volgen voor brandbestrijding en reddingsploegen aan boord. Een professionele ploeg van zeventien instructeurs zorgt voor een optimale begeleiding om de correcte brandbestrijdingsprocedures aan te leren.

De instructeurs van het DCC vormen alle bemanningsleden om de correcte maatregelen te nemen bij noodgevallen zoals een aanvaring, aanval of stranding. Dan komt het erop aan om de schade aan boord zoveel mogelijk te beperken.

Naast brandbestrijding krijgen ze technieken aangeleerd om binnenstromend water te stoppen (stutten en schoren) en ontsmettingstechnieken bij nucleaire, chemische of biologische aanvallen. Die hele waaier aan opleidingen brengt bij het DCC jaarlijks meer dan duizend cursisten over de vloer.

Onlangs kwam de bemanning van het patrouilleschip P902 Pollux haar kennis testen in Ryckevelde. Ze herhalen de theorie van het herkennen en bestrijden van verschillende soorten brand en de correcte inzet van brandbestrijdingsmiddelen.

Ook belangrijk is het gebruik van de juiste adembeschermingsapparatuur en de juiste inzetprocedures, want bij een brand aan boord dringt de tijd. In een nochtans natte omgeving is brand paradoxaal genoeg de grootste vrees. Normaal gezien moet de brand binnen de vijf minuten onder controle zijn en heeft de bemanning amper een kwartier de tijd om hem te blussen.

Het oefenterrein van het DCC biedt een brede waaier aan praktijkstands met een toenemende moeilijkheidsgraad. Het domein bestaat uit drie onderdelen: een aantal stands in de openlucht voor de individuele brandbestrijding, de gasinstallatie voor leerlingen van de VDAB en het complex. Dit complex is te vergelijken met de bovenbouw van een gemiddeld schip waarin verschillende brandgevaarlijke lokalen zijn nagemaakt, zoals een keuken of machinekamer.

De oefeningen in het complex zijn niet van de poes. Met een ademhalingstoestel van twintig kilo en beschermingskledij aan, zweten de cursisten als een paard terwijl ze perslucht inademen. Ook de warmte van de brand overvalt hen meestal. Door de rookontwikkeling zien ze niets en moeten ze met een thermische camera naar de brandhaard op zoek gaan.

Het is duidelijk: naast de broodnodige technische training vormt gewenning aan de harde realiteit van een brand een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding bij het DCC.