-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Leopold I op patrouille in de golf van Aden

Leopold I op patrouille in de golf van Aden

 

Het Belgisch fregat Leopold I heeft een controle uitgevoerd op twee dhows in de Golf van Aden. Het schip van de Belgische marinecomponent merkte deze 2 bootjes op tijdens één van hun antipiraterij patrouilles in de internationale scheepsroute en corridor voor de koopvaardijschepen.

De eerste dhow werd 's morgens vroeg ontdekt en gecontroleerd door boarding team van de Léopold I. Het vaartuig vervoerde brandstof en vis tussen regionale havens. De Leopold I voorzag de bemanning van voedsel en water. De Somaliërs waren blij met de aanwezigheid van internationale schepen die het gebied beveiligen en gaven informatie over het reilen en zeilen van de lokale maritieme handel.

Later die dag, merkte de Alouette III-helikopter van het fregat tijdens een herkenningsvlucht een dhow op die skiffs sleepte. Deze keer gaf het duikersteam technische bijstand: zij verwijderden metaaldraad die rond de schroef van de dhow was vast komen te zitten.

Deze interventies kaderen in het aanhalen van de goede wederzijdse verstandhouding tussen de Europese zeestrijdkracht en de lokale scheepvaart, alsook het verzamelen van informatie over mogelijke piraterij-activiteiten in de regio.