-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Leopard lost zijn laatste schot

Leopard lost zijn laatste schot

 

Generaal-majoor Hubert De Vos heeft op woensdag 10 september het laatste schot met een Belgische Leopard-tank gevuurd. Dat gebeurde op een van de schietterreinen van het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne in Duitsland, waar de Belgische pantsertroepen al sinds de aankoop van de Leopard-tanks schietoefeningen houden.

 “Het einde van een tijdperk en het verlies van een partner waarmee ik mijn eerste grote stappen binnen Defensie heb gezet”, omschrijft generaal De Vos de Leopard-tank. Voor hem was het duidelijk meer dan zomaar 43 ton staal en munitie. Het was dan ook gepast dat hij zelf voor de laatste keer de vuurknop van een Belgische Leopard mocht indrukken. Militairen van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers en van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie, die er net hun laatste trainingsperiode met het rupsvoertuig hadden opzitten, overhandigden hem de koperen huls. “Die krijgt een speciale plaats bij mij thuis”, verklaart hij later.

De Belgische Leopard-tanks waren in gebruik sinds 1967. Toen verving een levering van 334 tanks van Duitse makelij de Patton-tanks, die het Belgische leger tot dan toe gebruikte. Na buitenlandse opdrachten in onder andere voormalig Joegoslavië en meer dan veertig jaar dienst, blijven er vandaag nog niet half zoveel tanks over. De meeste van hen zullen worden verkocht. Defensie zal de rest tentoonstellen of gebruiken als oefendoelen en enkele genie- en bergingsversies van de tank blijven in dienst bij de geniebataljons.