-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Lansiers naar Litouwen vertrokken

Lansiers naar Litouwen vertrokken

 

Op zaterdag 25 augustus begon voor een deel van het 1/3 Bataljon Lansiers de opdracht enhanced Forward Presence (eFP 18/09) in Litouwen. Voor het vertrek hadden de militairen in het kamp Roi Albert I in Marche-en-Famenne afscheid kunnen nemen van hun familie.

Defensie heeft militaire operaties als belangrijkste doel. Voor de Lansiers uit Marche-en-Famenne zijn dat geen ijdele woorden. Zoals gewoonlijk had het bataljon de families van de militairen uitgenodigd om samen te komen voor het vertrek. Heel wat onder hen hadden de verplaatsing gemaakt om hun naasten om vier uur 's ochtends uit te zwaaien.

Ook tijdens de operaties tracht Defensie de contacten zo goed mogelijk te garanderen. De persoonlijke communicatie tussen Litouwen en België verloopt sowieso gemakkelijker omdat dit binnen Europa is. Maar de afwezigheid en de afstand zijn hindernissen die zowel burgers als militairen moeten overwinnen.

Het detachement van het 1/3 Bataljon Lansiers zal in Litouwen onder NAVO-mandaat opereren. "De alliantie heeft in 2016 beslist om de opdracht eFP uit te voeren. Die bestaat uit bewaking, troepenontplooiing en machtsvertoon", legt Cedric uit. Hij zal gedurende enkele maanden de Belgische compagnie leiden. Die zal deel uitmaken van een Europese troepenmacht met ook Duitse, Nederlandse, Luxemburgse, Noorse en Tsjechische militairen.