-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Lansiers draaien de schroeven van urban warfare aan

Lansiers draaien de schroeven van urban warfare aan

 

Op bepaalde momenten lijken we op de set van Black Hawk Down te staan. In het trainingscentrum Centre d'entraînement aux actions en Zone Urbaine (CENZUB) trainde een Belgische interwapen-compagnie op zowel het aanvallen als verdedigen van bebouwd gebied. Wanneer je er midden in staat lijkt het op chaos, maar elke stap, elke beweging wordt ingepland en grondig voorbereid.

Het oefendorp Jeoffrécourt kan je vergelijken met een gemiddeld Noord-Frans dorp. Je hebt een markt, een kleine bakker, op de hoek vind je een slager en zelfs een apotheek. Althans, dat zou je moeten geloven als je de verschillende borden op de gebouwen van het oefendorp leest. De Franse instructeurs proberen alles hier zo realistisch mogelijk na te bootsen. "We trainen samen met de Fransen om elkaars doctrines te leren kennen," vertelt kolonel Dourte, commandant van het 1/3 Bataljon Lansiers. "Je ziet tijdens de actie zowel Franse als Belgische instructeurs de infanteristen bijstaan die de inval uitvoeren", vult hij verder aan.

De Lansiers staan er tijdens de actie gelukkig niet alleen voor. Ze krijgen steun van elementen van het 4 Bataljon Genie, het 4 Bataljon Logistiek en een fire support team van het Bataljon Artillerie. "Snelle, maar duidelijke communicatie is een must," haalt een van de Frans instructeurs aan. "Er bevinden zich bijvoorbeeld hindernissen op de straten van het dorp, geplaatst door 'de vijand'. Zodoende moet de genie in actie komen om de grondtroepen bij te staan."

De rol van de verdedigers – eigenlijk de vijand - van het dorp wordt ter harte genomen door tientallen Franse militairen. Zij gebruiken de term force adverse, FORAD, terwijl de term opposing force (OPFOR) ons bekender in de oren klinkt. Olivier, een van die Franse militairen, vertelt hoe dat in z'n werk gaat. "Onze job bestaat deze oefenperiode erin om het onze Belgische collega's lastig te maken", lacht hij. "Morgen draaien de instructeurs echter gewoon de rollen om. Dan verdedigen zij het dorp en vallen wij aan."

Elke straat, elk huis, elke kamer telt in dergelijke oefenscenario's. Op bepaalde ogenblikken stond er enkel een betonnen muur van 10 cm dik tussen enkele Belgische en Franse soldaten, zonder dat ze het zelf beseften. Het trainen van dit soort van urban warfare is nooit verloren moeite. Het houdt de strijdersgeest scherp en spoort aan tot het nemen van snelle beslissingen.

Naast de eenheden die actief deelnemen aan de oefening, dragen ook communicatie- en medische eenheden hun steentje bij aan deze oefenperiode.

De samenwerking tussen de Belgische en Franse strijdkrachten kan alleen maar een positieve invloed hebben op het CaMo-project, het nieuwe strategische partnerschap tussen de twee naties.