-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent klaar voor Trident Juncture

Landcomponent klaar voor Trident Juncture

 

Tijdens de oefening Trident Juncture 2018 ontplooit de NAVO zo'n vijftigduizend troepen in Scandinavië. Een groot deel daarvan zijn landtroepen, waaronder 130 militairen van de Landcomponent.

Veruit het grootste detachement van de Landcomponent komt van het Bataljon Artillerie in Brasschaat. Dat stuurt een peloton van veertig militairen en een 105 mm-houwitser naar Noorwegen. Het peloton zal deel uitmaken van een internationaal artilleriebataljon onder Duitse leiding.

De Information Operations Group is de tweede grootste groep, met zeventien militairen. Verder nemen er nog kleinere Belgische detachementen deel van onder andere het Bataljon Jagers te Paard, de 6 Groep Communicatie- en Informatiesystemen en het 4 Bataljon Genie.

Tijdens Trident Juncture worden die eenheden geëvalueerd om te zien of ze klaar zijn voor hun deelname aan de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), de snelle inzettroepen van de NAVO. De stand-byperiode voor die VJTF staat in 2019 op het programma.

De logistieke steun voor de Belgische militairen in Noorwegen is in handen van het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk, met steun van het 4 Bataljon Logistiek uit Marche-en-Famenne. In totaal gaat het om 37 militaire mekaniekers, chauffeurs en andere logistiekers. Twaalf militairen van de 6 Groep Communicatie- en Informatiesystemen leveren de communicatiesteun.