-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Landcomponent doet aarde beven in Grafenwöhr

Landcomponent doet aarde beven in Grafenwöhr

 

In Duitsland doorlopen meer dan duizend militairen van de Landcomponent momenteel een intensief trainingsprogramma van twee weken. Sinds zondag 24 maart 2013 zijn ze aan de slag op de Grafenwöhr Training Area.

"Maandag hebben we bijna 250 kg explosieven laten ontploffen", vertelt luitenant Laurent Nobels van het 11 Bataljon Genie uit Burcht. "Het was een unieke gelegenheid om verschillende manieren uit te testen om springstof te plaatsen. In België kunnen we de theorie aanleren, maar voor de praktijk kunnen we thuis niet terecht. Hier kunnen we zonder problemen een bakstenen muur in de lucht laten vliegen."

Dat is niet het enige wapenfeit van het 11 Bataljon Genie. Op dinsdag 26 maart 2013 demonstreren ze hoe genietroepen paracommando's kunnen helpen en steunen. Met springstof blazen ze een deur op zonder dat het hele gebouw instort. Daarna is het aan de paracommando's van het 2 Bataljon Commando's om het huis binnen te dringen en te zuiveren van eventuele vijanden.

De oefening is echter nog niet afgelopen. Na de demonstratie volgt een staaltje harde praktijk. De paracommando's worden gedropt op een kilometer van een fictief dorpje met huizen en een kerk. Hun opdracht: infiltreren in de omgeving, het dorp innemen en de huizen uitkammen met steun van de genie. Kogels vliegen in het rond, explosies volgen en één voor één nemen ze de huizen in, met de kerk als sluitstuk. Het gevaar komt uit alle hoeken en richtingen, maar ze slagen erin om alle vijanden te verdrijven en het dorp te controleren.