-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Laatste puzzelstukken voor luchtspektakel vallen in plaats

Laatste puzzelstukken voor luchtspektakel vallen in plaats

 

Rustig een uiltje knappen aan het Jubelpark zat er op 17 juli rond de klok van 16.00u niet in. Naar aanleiding van de nationale feestdag en het bijhorende defilé, gaf de repetitie van het luchtdefilé het officieuze startschot van de aankomende festiviteiten.

Het defilé op 21 juli kan je in twee grote hoofdstukken verdelen, de traditionele parade doorheen de straten van de hoofdstad en een indrukwekkend schouwspel in de lucht. Van dat tweede kregen de Brusselaars dinsdagnamiddag een voorsmaakje, aangezien de laatste hand werd gelegd aan de formaties en timings van het luchtdefilé.

"Het is een hele uitdaging om die timings juist te krijgen," weet majoor vlieger Vandenhende ons te vertellen. 'Djaba', zijn roepnaam, staat in voor de Flypast over Brussel van aanstaande zaterdag. "Als je weet dat de snelheid van een F16 rond de 600km/h ligt, moet je de timings met de andere toestellen haarfijn berekenen. De snelheid van bijvoorbeeld een Sea King reddingshelikopter ligt namelijk een pak lager."

Na een korte persconferentie voor de talrijk opgedaagde pers, kwamen de foto- en videocamera's boven om deze generale repetitie in beeld te brengen. Vanop de triomfboog van het Jubelpark had je een spectaculair zicht op de passage van de gevaartes.

Wie aanstaande zaterdag naar de Brusselse binnenstand afzakt en moeite heeft om een plaatsje te vinden langsheen het parcours van de parade, hoeft niets te missen van het schouwspel in de lucht. Even naar de lucht turen en genieten maar! Zo lang de meteo geen roet in het eten strooit, razen zaterdag maar liefst 36 toestellen van Defensie boven je hoofd.